Монтаж на бетонови огради

ustanovka-dekorativnogo-zabora

Монтаж на стълбове за  бетонова ограда

Монтажът на бетоновата ограда започва с определянето на разположението. След като се избере мястото, на 50 см от повърхността се опъва канап, който очертава линията, по която ще се монтира оградата.

Бетонните стълбове се поставят на 2 м разстояние един от друг в предварително изкопани ями, с дълбочина не по-малко от 50 см. Монтажът на стълбовете се извършва с помощта на нивелир, като при достигане на правилното положение, стълбовете се укрепват с камъни с големина около 10-15 см.

За да се спази правилната дистанция от 2 м между стълбовете, се използва помощта на дървена двуметрова рейка, която се поставя в каналите на стълбовете. Така най-бързо се разбира къде точно да се постави следващият стълб. Отклонението по височина се разбира отново с помощта на нивелир, поставен върху рейката. В случай че се установи неравномерност при поставянето на стълбовете, трябва да се коригира дълбочината на ямите.


В горната част на стълбовете, пак в каналите, се поставя още една рейка, която ще помогне също за правилното измерване на разстоянието между стълбовете. Рейките остават в каналите до приключване на монтажа на бетонните плочи.

Следващият етап от монтажа се състои в омесването на бетона. За база се използва съотношението на цимент и пясък – 1:4. След смесването им трябва да се получи кремообразна консистенция.

Важно е да се запомни, че преди да продължи процеса на монтиране на бетонните огради, е необходимо повторно да се провери дали има отклонения в разстоянието и височината на стълбовете и чак след това да се пристъпи към запълване на дупките с разтвор.

На всеки един етап от инсталацията на бетонната ограда задължително се прави с ръце проверка на нивото на елементите. Тъй като разтворът още не се е втърдил, може да се изравнят някои от неправилно поставените стълбове. Случва се често след изливане на разтвора грешките да се забележат с невъоръжено око и на този, ранен етап, все още има възможност за коригиране.

Монтаж на панели за бетонова ограда

След като приключи монтажът на стълбовете и разтворът напълно се втвърди, започва монтажът на панелите на оградата. Ако работата се извършва през лятото, тази процедура може да започне на следващия ден, докато в по-хладен период би могло да се работи в рамките на три-четири дни.

Монтажът на  бетоновите панели се извършва много лесно.  ввъждате ги в паз през върха на стълбовете предварително инсталирани опори. Важно е да се отбележи, че празните места са равномерно запълнени. В хода на тази работа е задължително да се привлече помощта и на втори човек, защото всеки панел тежи от 50 до 70 кг.

Монтажът завършва с подобряване на външния вид на секциите и стълбовете. Тук може да се приложи оцветяване, което се прави задължително с фасадни бои на акрилна основа. Знае се също така, че боядисването защитава от влиянието на околната среда – дъжд, сняг и др.